Recept na bábovku z kyslého mlieka (acidka) vznikol veľmi spontánne, keď som namiesto normálneho mlieka kúpila acidofilné. Acidko doma ako také veľmi nepijeme, jedine k bryndzovým haluškám, na ktoré som doma okem toho acidka nič nemala. Preto mi bolo ľúto, aby kyslé mlieko nevyšlo na zmar a vymyslela som si recept na túto bábovku. Odvtedy kupujeme kyslé mlieko pravidelne, len kvôli tejto bábovke. Luki je z nej úplne nadčený, vraví že je to najlepšia bábovka akú kedy jedol. To ma veľmi teší, lebo bábovka je veľmi jednoduchá, vláčna a tiež do nej nejde veľa cukru. My ju máme najradšej ku kávičke alebo na raňajky k jogurtu. S čím máte najradšej bábovku vy? Napíšte mi do komentára, som zvedavá!:)
Ingrediencie
- 5 vajec
- 3/4 hrnčeka hnedého cukru
- 1 vanilkový cukor
- 90g roztopeného masla
- 1 hrnček kyslého mlieka (acidka)
- 1 prášok do pečiva
- 1 a 3/4 hrnčeka múky (3/4 h hladkej špaldovej a 1 h obyč hladkej )
- 2PL kakaa
- Nasekané oriešky a čokoláda podľa chute
Postup
- Bielka vyšľaháme na sneh
- Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny. Pridáme roztopené maslo, acidofilné mlieko a múku zmiešanú s práškom do pečiva.
- Jemne vmiešame bielky
- Cesto rozdelíme do dvoch misiek do jednej misky cez sitko pridáme kakao
- Do cesta môžeme pridať nasekané oriešky a čokoládu pre ešte lepšiu chuť
- Cesto striedavo vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy a pečieme 40minút na 175C
Dobrú chuť!

Úplne sa stotožňujeme s Lukášom, je to ozaj najlepšia bábovka, akú sme doteraz jedli 😉 Už sa teším na ďalšie recepty Majka 🙂
Wow Hanka, tak to je veľká pochvala, ďakujem!! 🙂
Babovka je uzasna :). Nemala som polohrubu muku, tak som dala obycajnu hladku zmiesanu s kokosovou a jeden hrncek spaldovej celozrennej hladkej a je skvela, dakujem za tento receptik, ukladam 🙂
Ahoj Minky, jej tak to sa veľmi teším že chutila! Super nápad s tou kokosovou a špaldovou múkou! 🤗
Dnes sa na ňu chystám, tak si držím palce, aby mi vyšla takto krásne a chutne! 😊🤞🏼
Maji, tato babovka je maga. Mne velmi chuti. Uz mam normalne navyk, ze acidko je jednou z “must to have home” potravinou 🙂
Myslis si, ze by sa to dalo pouzit aj ako korpus na tortu, upecene v tortovej forme samozrejme.
Jeeej Jani, tak to sa neskutočne teším!! Vidíš, to je dorbý nápad! Síce som to neskúšala, ale myslím, že by to malo vyjsť. Drzím palce a ďakujem za spätnú väzbu! :)))))