Domáci šípkový džem

recept na domaci sipkovy dzem

Keď sa povie šípkový džem, ihneď si predstavím jeseň, prechádzky zafarbenými kopcami Riečky s maminou a jej kamarátkou Aničkou, naše vyštípané líca a doškriabané ruky, košíky plné šípok, pitie teplého čaju u Aničky v kuchyni, nekonečné čistenie šípok a nakoniec chuť toho najlepšieho šípkového džemu na svete. To je v skratke moja spomienka na proces prípravy šípkového džemu z detstva. Tá spomienka sa mi zdala veľmi romantická, tak som sa rozhodla, že si ju pripomeniem a šípkový džem uvarím už vo svojej vlastnej domácnosti. 

Úprimne povedané, celý proces z mojich spomienok zneľ oveľa romantickejšie, akým naozaj je. Odporúčam si z varenia šípkového džemu urobiť rodinnú udalosť, pretože každá ruka naviac sa zíde. Od zbierania šípok, cez čistenie, varenie, pasírovanie až po samotné nalievanie do fliaš. My sme sa na zbieranie šípok vybrali v nedeľu pooobede do Svätého Jura a mali sme zo zbierania šípok krásny rodinný zážitok. Čistenie už ostalo na mne, ale pri varení sme zase spojili sily s mojou švagrinkou a spoločne nám to išlo hneď ľahšie. Nebudeme si klamať, celé je to zdĺhavý proces, ale výsledok jednoznačne stojí za to. Ja som lepší, ako šípkový džem v živote nejedela. 

PS: Tento recept mám od samotnej tety Aničky, s ktorou sme ho v detstve zvykli variť, takže je to úplná istotka!

šípkový_džem_recept
šípkový džem recept
šípkový džem recept

Zopár tipov

  • na pasírovanie uvarených šípok sa najlepšie hodí jemná záclona, cez ktorú neprejde žiadne šípkové zrniečko (ak nemáte starú záclonu, v pepcu nájdete novú len za 4 eurá)
  • pre urýchlenie varenia môžete použiť tlakový hrniec (skráti sa vám doba varenia šípok z dvoch hodín len na pól hodinu)
  • z varenia šípkového džemu je zdĺhavý proces, preto z neho odporúčam urobiť rodinnú udalosť (každá ruka naviac sa zíde 🙂 )
  • pomer šípok a cukru v recepte je udaný na 1kg uvarených, rozmixovaných a prepasírovaných šípok!
  • zaváraninové poháre a viečka pred plnením vysterilizujte (prevarte v horúcej vode) a je veľmi dôležité, aby ste džem dávali do ešte teplých pohárov (po prevarení vo vode vysušte a nechajte napríklad pod dekou)
  • odporúčam použiť čím menšie zaváraninové poháre, pretože šípkový džem je naozaj vzácnosť
  • po otvorení skladujte šípkový džem v chladničke
recept na domaci sipkovy dzem

Ingrediencie

Koľko šípok nazbierate je na vás, ale odporúčam pripravovať džem z aspoň 1 kg šípok aby sa vám to oplatilo. Pomer šípok a cukru v recepte je udaný na 1kg uvarených, rozmixovaných a prepasírovaných šípok. Čiže ku 1 kg uvarených, rozmixovaných a prepasírovaných šípok pridáme 400g cukru s ktorým prepasírovanú zmes ešte prevaríme

  • šípky (podľa toho koľko zvládnete nazbierať, odporúčam minimálne 1kg)
  • cukor (ak máte 1 kg šípok, budete potrebovat približne 400 kg cukru viď nižšie)
  • voda
  • záclona na pasírovanie, ponorný mixér

Postup

  1. Nazbierame si šípky (najlepšie sa pracuje s tvrdými šípkami, my sme na ne boli vo Svätom Jure, ale v okolí Bratislavy ich nájdete aj v Rači, Pezinku v Čuňove..)
  2. Každú šípku očitíme a to tak, že ju nožíkom zbavíme stonky aj čiernej časti na vrchu
  3. Očistené šípky poriadne umyjeme a dáme do hrnca
  4. Do hrnca prilejeme vodu, tak aby boli všetky šípky ponorené a aby nám vznikla 2cm vrstva vody nad šípkami
  5. Šípky varíme do mäkka 1-2 hodiny. Ja som využila parný hrniec a za 30 minút som mala šípky uvarené
  6. Uvarené šípky romixuejme pomocou ponorného mixéra. Ak sa vám zdá konzistencia príliš hustá, dolejte horúcu vodu a znovu pomixujte
  7. Rozmixované šípky po častiach prepasírujeme cez záclonu. Tento krok zopakujeme dva krát, aby sme sa úplne vyhli zrniečkam a prhlivým chĺpkom, ktoré šípky obsahujú. Prvé pasírovanie je náročnejšie a vyžaduje si dlhší čas, druhý krát to už ide oveľa ľahšie a rýchlejšie
  8. Dva krát prepasírované šípky odvážime a ku 1kg šípkovej zmesy pridáme 400g kryštálového cukru
  9. Nachystáme si poháre spolu s viečkami a šípkovú masu spolu s cukrom po častiach prevaríme. Odporúčam prevárať po častiach, aby vám zo spodku džem neprihorel
  10. Prevarený džem porcujeme do vysterilizovaných, teplých zaváraninových pohárov, zatvoríme vysterilizovaným viečkom, pretočíme viečkom na dol, zabalíme do deky a necháme postáť kým vychladnú
  11. Šípkový džem uskladňujeme na tmavom a chladnom mieste (najlepšie v špajzi) a po otvorení uskladňujeme v chladničke

Dobrú chuť! 🙂

recept na domaci sipkovy dzem
recept na domaci sipkovy dzem
recept na domaci sipkovy dzem

No Comments

Leave a Reply