Losos patrí medzi moje úplne najobľúbenejšie ryby. U nás doma sme mávali ryby len na Vianoce (aj to len vyprážané filé), takže keď som prvý krát ochutnala lososa, bola som fakt unesená. Od kedy máme vlastnú domácnosť, lososa si doprajeme častejšie, avšak aj vďaka jeho vyššej cene ostáva pre nás výnimočným. Najradšej ho máme len tak ugrilovaného na panvici, ako je tomu aj v tomto recepte. Aby však nebol recept taký obyčajný, rozhodla som sa lososa pripraviť s cuketovým rizotom.
Rizoto je samo o sebe výborné a môžete si ho priraviť ako samostatné hlavné jedlo. Pri príprave rizota odporúčam použiť buď ryžu určenú na rizoto (arborio, carnaroli) alebo obyčajnú guľatozrnnú ryžu. Dlhozrnná ryža nie je na prípravu rizota vhodná. Aby bolo rizoto naozaj krémové, je potrebné použiť pravé maslo (v mojom prípade je to moje obľúbené Sabi maslo) a tak isto kvalitný tvrdý syr, parmezán alebo cheddar. Ak nemáte dosť času na prípravu rizota, k lososovi sa výborne hodia aj pečené či pučené zemiaky alebo zeleninový šalát.
Ingrediencie cuketové rizoto
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 stonky stopkového zeleru
- olivový olej
- 1 hrnček rizotovej alebo guľatozrnnej ryže
- 1 dcl bieleho vína
- vývar alebo voda na podlievanie
- 1 cuketa
- 50g Sabi masla
- 100g parmezánu alebo cheddaru
Postup cuketové rizoto
- Cibuľku aj stopkový zeler nakrájame na malé kúsky a orestujeme na olivovom oleji do sklovita
- Kým sa cibuľka a zeler restujú, nakájame si cuketu na malé tenké kúsky (rozdelíme po dĺžke na polovice, každú polovicu na 2-3 pásiky a z pásikov nakrájame tenké trojulohlíky)
- K opraženej cibuľke pridáme premytú ryžu a zľahka opražíme
- V druhom hrnci si zatiaľ necháme zohriať vývar (ak nemáte vývar, môžete použiť bio bujón alebo len vodu)
- Ryžu podlejeme bielym vínom a za častého premiešania počkáme, kým sa víno odparí (keď varím aj pre deti, krok s vínom vynechávam)
- Ryžu podlejeme naberačkou vývaru a počkáme kým sa odparí.
- Takto ryžu podlievame vývarom 10 minút. Po 10tich minútach pridáme nakrájanú cuketu a ryžu ďalej podlievame vývarom kým sa neuvarí
- Keď sú ryža aj väčšie kocky tekvice uvarené, pridáme k rizotu maslo a nastrúhaný syr
- Poriadne premiešame, počkáme 2 minúty aby všetko došlo k sebe a odstavíme zo sporáka. V prípade, že ste namiesto vývaru použili vodu, rizoto dochuťte soľou a korením
Ingrediencie grilovaný losos
- 300g lososa
- olivový olej
- soľ+ korenie
Postup grilovaný losos
- filet z lososa umyjeme, rozdelíme na 2 časti a z každej strany osolíme
- na panvici rozpálime olivový olej, pridáme lososa kožou smerom dole, stiahneme oheň a opekáme 8-9 minút
- po cca 9-tich minútach lososa obrátime a z každej strany ešte opekáme približne dve minútky (pokaľ losos chytí krásnu zlatú farbu)
- Grilovaného lososa podávame s cuketovým rizotom, ozdobeného plátkom citróna
Dobrú chuť


No Comments