Hneď mäkké špaldové medovníky

mäkké špaldove medovníky

Mám pocit, že upiecť medovníky a mať ich hneď mäkké je hotová alchýmia! Veľa krát som o hneď mäkkých medovníkoch počula, ale už menej som také aj jedla. Až kým som neochutnala medovníky mojej švagrinky Megy, ktoré boli ako z iného sveta. Mäkké, sladké, lahodné.. Vypýtala som si recept, a hneď som pochopila v čom bol figeľ. Veľa masla a cukru urobí aj z typicky tvrdých medovníkoch poriadnu fajnotu. No keďže ja som fanúšik zdravších alternatív, recept som upravila podľa mojich preferencií. Tak, aby medovníky obsahovali primerané množstvo cukru a tuku, no zároveň aby boli mäkké a chutné. Samozrejme, Luki by do mojej upravenej verzie ešte nejaký ten gram cukru pridal, no za mňa stačí.

K receptu som chcela ešte podotknúť, že je extrémne jednoduchý. Stačí všetky ingrediencie naraz zmiešať dokopy a cesto je hotové. Som rada, že sa o moju verziu mäkkých špalodvých medovníkov môžem s vami podeliť a dúfam, že vám budú chutiť.

mäkké špaldove medovníky

mäkké špaldove medovníky

Ingrediencie špaldové medovníky

  • 1 a 1/2 dcl medu
  • 4 vajcia (3 do cesta 1 na potretie medovníkov)
  • 200g celozrnnej špaldovej múky
  • 300g hladkej špaldovej múky
  • 100g rozmixovaných ovsených vločiek
  • 1/2 čl sódy bikarbóny
  • 2 čl perníkového korenia
  • 1/2 čl škorice
  • 1/2 hrnčeka trstinového cukru (ak sa dá, môžete skúsiť rozmixovať na práškový)
  • 200g masla

Postup

  1. Všetky suché ingrediencie spolu zmiešame v miske
  2. Pridáme maslo, vajcia, med a vytvarujeme cesto
  3. Cesto necháme odstáť do ďalšieho dňa (Alebo aspoň na pár hodín do chladničky)
  4. Odstáte cesto vyvaľkáme a vykrajujeme medovníky, ktoré pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom
  5. Medovníky pečieme v rúre vyhriatej na 175C cca 7 minút do zlatohneda

Vychladnuté medovníky zdobíme polevou z cukru a bielka. Do jedného bielka cez sitko vsypujeme práškový cukor, kým je poleva dosť hustá na zdobenie. Prenesieme do zdobiaceho sáčku a zdobíme podľa vlastnej fantázie

mäkké špaldove medovníky

mäkké špaldove medovníky

mäkké špaldove medovníky

mäkké špaldove medovníky

mäkké špaldove medovníky

Páči sa ti tento recept na vianočné medovníky? Budem rada ak ho okomentuješ či zadielaš 🖤

Comments (3)

  • Dominika 3 roky ago Reply

    Dokonalé medovníčky prvýkrát upečené a nezostal ani jeden ?

    Majka 3 roky ago Reply

    Ďakujem Domi za takúto milú spätnú väzbu, veľmi sa teším že chutili! 🙂

  • Lukas 2 roky ago Reply

    Sú to také zaujímavé medovníky. Neviem totiž ako chutia vychladené… kým sú chladné, tak už nie sú 😀

Napísať odpoveď pre Majka Cancel Reply