Mám pocit, že upiecť medovníky a mať ich hneď mäkké je hotová alchýmia! Veľa krát som o hneď mäkkých medovníkoch počula, ale už menej som také aj jedla. Až kým som neochutnala medovníky mojej švagrinky Megy, ktoré boli ako z iného sveta. Mäkké, sladké, lahodné.. Vypýtala som si recept, a hneď som pochopila v čom bol figeľ. Veľa masla a cukru urobí aj z typicky tvrdých medovníkoch poriadnu fajnotu. No keďže ja som fanúšik zdravších alternatív, recept som upravila podľa mojich preferencií. Tak, aby medovníky obsahovali primerané množstvo cukru a tuku, no zároveň aby boli mäkké a chutné. Samozrejme, Luki by do mojej upravenej verzie ešte nejaký ten gram cukru pridal, no za mňa stačí.
K receptu som chcela ešte podotknúť, že je extrémne jednoduchý. Stačí všetky ingrediencie naraz zmiešať dokopy a cesto je hotové. Som rada, že sa o moju verziu mäkkých špalodvých medovníkov môžem s vami podeliť a dúfam, že vám budú chutiť.


Ingrediencie špaldové medovníky
- 1 a 1/2 dcl medu
- 4 vajcia (3 do cesta 1 na potretie medovníkov)
- 200g celozrnnej špaldovej múky
- 300g hladkej špaldovej múky
- 100g rozmixovaných ovsených vločiek
- 1/2 čl sódy bikarbóny
- 2 čl perníkového korenia
- 1/2 čl škorice
- 1/2 hrnčeka trstinového cukru (ak sa dá, môžete skúsiť rozmixovať na práškový)
- 200g masla
Postup
- Všetky suché ingrediencie spolu zmiešame v miske
- Pridáme maslo, vajcia, med a vytvarujeme cesto
- Cesto necháme odstáť do ďalšieho dňa (Alebo aspoň na pár hodín do chladničky)
- Odstáte cesto vyvaľkáme a vykrajujeme medovníky, ktoré pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom
- Medovníky pečieme v rúre vyhriatej na 175C cca 7 minút do zlatohneda
Vychladnuté medovníky zdobíme polevou z cukru a bielka. Do jedného bielka cez sitko vsypujeme práškový cukor, kým je poleva dosť hustá na zdobenie. Prenesieme do zdobiaceho sáčku a zdobíme podľa vlastnej fantázie





Páči sa ti tento recept na vianočné medovníky? Budem rada ak ho okomentuješ či zadielaš 🖤
Dokonalé medovníčky prvýkrát upečené a nezostal ani jeden ?
Ďakujem Domi za takúto milú spätnú väzbu, veľmi sa teším že chutili! 🙂
Sú to také zaujímavé medovníky. Neviem totiž ako chutia vychladené… kým sú chladné, tak už nie sú 😀