Kedysi som si myslela, že upiecť vianočku je hotová veda, no opak je pravdou. Upiecť vianočku nie je nič náročné, stačí zopár ingrediencií na čele s droždím a výborná špaldová vianočka je na stole. Do receptu som použila najmä hladkú špaldovú múka, aby bola vianočka zdravšia, no zároveň jemná a vláčna. Aby som recept zjednodušila, ako odmerky suchých ingrediencií používam hrnčeky a lyžičky, pričom jeden hrnček má objem 2,4 dcl.
Ingrediencie
- 3dcl mlieka
- 42g čerstvého droždia (môže byť aj sušené)
- 1 čl cukor
- 1/2 čl hladká múka ( pridáva sa ku mlieku, cukru a droždiu na lepšie vykysnutie droždia)
- 2 hrnčeky (280g) hladkej špaldovej múky
- 1/2 hrnčeka (75g) celorznnej špaldovej múky
- 1 hrnček (140g) hladkej pšeničnej múky
- štipka soli
- 1/2 hrnčeka (100g) hnedého cukru
- 1/2 PL rumu
- 85g masla
- 1 vajce na potretie
Postup
- Droždie spolu s lyžickou cukru a pól lyžičkou hladkej múky rozmiešame v 1 dcl teplého mlieka a necháme nakysnúť
- Medzitým vo väčšej mise zmiešame zvyšnú múku s cukrom
- K múke pridáme nakysnuté droždie, mlieko, rum a začneme miesiť. Postupne do cesta pridávame rozpustené maslo a miesime, kým sa cesto nebude odlepovať od steny misky
- Misku prikryjeme potravinovou fóliou a utierkou a necháme kysnúť 45 minút
- Vykysnuté cesto prenesieme na pomúčenú dosku a rozdelíme na tri časti
- Z každej časti vytvarujeme hrebeň, na začiatku hrebene spojíme a zapletieme ( Ak viete pliesť z piatich hrebeňov, určite choďte do toho)
- Vianočku necháme kysnúť ešte 25 minút, následne ju potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme v rúre vyhriatej na 175C približne 30-35 minút
Zopár tipov
- Ak nechcete jednu veľkú vianočku, rozdeľte cesto na polovice a upečte si dve menšie (ako ja na fotkách)
- Ak viete zapletať aj z piatich hrebeňov, určite vianočku upleťe z piatich
- Ak vám vianočka praskne, nič sa nedeje, chutiť bude rovnako dobre
- Namiesto čerstvého droždia môžete použiť aj sušené. Stačí keď ho zmiešate s múkou, potom postupne pridáte zvyšné ingrediencie, poriadne vymiesite a cesto necháte nakysnúť ako je uvedené v recepte
- Ak máte radi hrozienka, kľudne ich pridajte do cesta
- Po pár dňoch môžete zo suchšej vianočky urobiť fantastické francúzske toasty

špaldová vianočka

1/2čl hladkej muky? Nie práveže 1/2 hrnčeka?
Dobrý deň Veronika, tá 1/2 lyžička hladkej múky ide k mlieku, cukru a droždiu pre lepšie nakysnutie droždia. Zvyšné množstvo múky ide priamo do cesta. Ale ďakujem za upozornenie, môže to znieť mätúco, opravím to 🙂
Ahoj, poradíte aj značku múky? Kde sa dá kúpiť špaldová múka hladká? Ja som v tom, že je len 1 (celozrnný) druh a nerozlišuje sa to.
Dobrý deň Barbora. Ja najčastejšie kupujem hladkú špaldovú múku v lídli, majú tam špaldové múky rozdelené podľa farieb na obale, hladká je myslím oranžová (ale radšej pozrite popis:D ) Tiež sa dá kúpiť aj v Dm, tá čo má označenie 1050. Pekný deň 🙂