Jednoduchá špaldová vianočka

špaldová vianočka

Kedysi som si myslela, že upiecť vianočku je hotová veda, no opak je pravdou. Upiecť vianočku nie je nič náročné, stačí zopár ingrediencií na čele s droždím a výborná špaldová vianočka je na stole. Do receptu som použila najmä hladkú špaldovú múka, aby bola vianočka zdravšia, no zároveň jemná a vláčna. Aby som recept zjednodušila, ako odmerky suchých ingrediencií používam hrnčeky a lyžičky, pričom jeden hrnček má objem 2,4 dcl.

Ingrediencie

  • 3dcl mlieka
  • 42g čerstvého droždia (môže byť aj sušené)
  • 1 čl cukor
  • 1/2 čl hladká múka ( pridáva sa ku mlieku, cukru a droždiu na lepšie vykysnutie droždia)
  • 2 hrnčeky (280g) hladkej špaldovej múky
  • 1/2 hrnčeka (75g) celorznnej špaldovej múky
  • 1 hrnček (140g) hladkej pšeničnej múky
  • štipka soli
  • 1/2 hrnčeka (100g) hnedého cukru
  • 1/2 PL rumu
  • 85g masla
  • 1 vajce na potretie

Postup

  1. Droždie spolu s lyžickou cukru a pól lyžičkou hladkej múky rozmiešame v 1 dcl teplého mlieka a necháme nakysnúť
  2. Medzitým vo väčšej mise zmiešame zvyšnú múku s cukrom
  3. K múke pridáme nakysnuté droždie, mlieko, rum a začneme miesiť. Postupne do cesta pridávame rozpustené maslo a miesime, kým sa cesto nebude odlepovať od steny misky
  4. Misku prikryjeme potravinovou fóliou a utierkou a necháme kysnúť 45 minút
  5. Vykysnuté cesto prenesieme na pomúčenú dosku a rozdelíme na tri časti
  6. Z každej časti vytvarujeme hrebeň, na začiatku hrebene spojíme a zapletieme ( Ak viete pliesť z piatich hrebeňov, určite choďte do toho)
  7. Vianočku necháme kysnúť ešte 25 minút, následne ju potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme v rúre vyhriatej na 175C približne 30-35 minút

Zopár tipov

  • Ak nechcete jednu veľkú vianočku, rozdeľte cesto na polovice a upečte si dve menšie (ako ja na fotkách)
  • Ak viete zapletať aj z piatich hrebeňov, určite vianočku upleťe z piatich
  • Ak vám vianočka praskne, nič sa nedeje, chutiť bude rovnako dobre
  • Namiesto čerstvého droždia môžete použiť aj sušené. Stačí keď ho zmiešate s múkou, potom postupne pridáte zvyšné ingrediencie, poriadne vymiesite a cesto necháte nakysnúť ako je uvedené v recepte
  • Ak máte radi hrozienka, kľudne ich pridajte do cesta
  • Po pár dňoch môžete zo suchšej vianočky urobiť fantastické francúzske toasty
špaldová vianočka

špaldová vianočka

špaldová vianočka

Comments (4)

  • Veronika Adamkovicova 3 roky ago Reply

    1/2čl hladkej muky? Nie práveže 1/2 hrnčeka?

    Majka 3 roky ago Reply

    Dobrý deň Veronika, tá 1/2 lyžička hladkej múky ide k mlieku, cukru a droždiu pre lepšie nakysnutie droždia. Zvyšné množstvo múky ide priamo do cesta. Ale ďakujem za upozornenie, môže to znieť mätúco, opravím to 🙂

  • Barbora 1 rok ago Reply

    Ahoj, poradíte aj značku múky? Kde sa dá kúpiť špaldová múka hladká? Ja som v tom, že je len 1 (celozrnný) druh a nerozlišuje sa to.

    Majka 1 rok ago Reply

    Dobrý deň Barbora. Ja najčastejšie kupujem hladkú špaldovú múku v lídli, majú tam špaldové múky rozdelené podľa farieb na obale, hladká je myslím oranžová (ale radšej pozrite popis:D ) Tiež sa dá kúpiť aj v Dm, tá čo má označenie 1050. Pekný deň 🙂

Leave a Reply