Ahojte a vitajte pri ďalšom recepte!
Dnes som si pre vás pripravila recept na kari kuracie s kokosovým mliekom! Neviem ako pre vás, ale na mňa vždy pôsobili recepty ázijskej kuchyne a ešte k tomu s kokosovým mliekom ako veľká neznáma. Vyrastala som v rodine, kde maminka varila dookola tie isté jedlá a.k.a pečené kura, segedín, rezníky…proste typická slovenská kuchyňa, v ktorej sa o kokosovom mlieku ani nepočulo.
Prvý krát som jedla kari kuracie s kokosovým mliekom keď sme boli s manželom (v tom čase ešte len priateľom) na večeri v Budapešti. Brutál nám to obom chutilo a hneď ako sme sa vrátili z výletu som kúpila kokosové mlieko, že to teda vyskúšam. No konzerva pekne odpočívala v špajzi zo dva roky a až minulý mesiac som sa rozhodla môj plán na kuracie kúsky s kokosovým mliekom zrealizovať. Skombinovala som viacero receptov a tu vám predstavujem podľa môjho názoru tú najchutnejšiu a zároveň najjednoduchšiu verziu.
Tiež by som rada spomenula zopár zdraviu prospešných benefitov kokosového mlieka. Kokosové mlieko je plné zdravých tukov, ktoré znižujú vysoký krvný tlak, udržiavajú cievy pružné a elastické, znižujú cholesterol. Kokosové mlieko taktiež napomáha tráveniu, zlepšuje problémy s nafúkaním a celkovo zlepšuje imunitný systém. Aj vám lepšie chutí, keď viete že je jedlo ešte aj zdravé?:)

A ešte zopár užitočných rád!
- Nezabudnite na koriander! Dodá celému jedlu úplne inú, exotickú chuť. Ja som ho kúpila v mini kvetináčiku v Kaufladne a stál len 1,19 čo mi príde na čerstvú bylinku veľmi dobrá cena. Tiež som ho videla v Bille, ale tam už bol drahší.
- Jedno kokosové mlieko som kúpila v Kauflande a jedno v Lidli. Keď som použila to z kauflandu, tak bolo celé jedlo také jemnejšie, pretože KM bolo akoby som povedala, menej “rich”. To z Lidlu bolo zase výraznejšie, také viac krémové ale tiež malo celé jedlo výraznejšiu kokosovú arómu. Pre viac chutilo to jemnejšie z Kauflandu ale môjmu manželovi zase to krémovejšie z Lidlu, takže je to už na vás čo vám viac chutí.
- Ak máte kozervu s KM uloženú na chladnom mieste, kokosové mlieko tak zhustne, že sa s ním nebude dať pracovať. V tomto prípade vložte celú plechovku do hrca s horúcou vodou a ono sa rozpustí a opäť nadobudne tekutú formu.

Ingrediencie:
- 1 cibuľa
- 1 červená paprika
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 PL olivového oleja
- 3 kuracie prsia
- 2 PL kari prášku
- 1 ČL sušeného zázvoru (alebo čerstvého na malé kúsky nakrájaného zázvoru)
- 1 konzerva kokosového mlieka
- 1 PL šťavy z limetky
- čerstvý koriander
- korenie
- soľ
Postup:
1. Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno, červenú papriku na kocky
2. Na panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme cibuľu, cesnak a papriku a restujeme 3-4 minúty
3. Pridáme na kocky nakrájané kuracie prsia a restujeme do zlata približne 5 minút
4. Pridáme zvyšné koreniny a restujeme ďalšiu minútu
5. K mäsu prilejeme konzervu kokosového mlieka a varíme cca 5 minút, kým je mäso úplne mäkké
6. Nakoniec pridáme šťavu z limetky a podľa chute môžeme pridať aj hnedý cukor a viac soli či korenia
7. Posypeme čerstvým koriandrom a podávame s ryžou a šalátom
Dobrú chuť!




Majka
Mňamka, uvarila som manželovi aj svokrovcom v Taliansku, výborne! Všetci si pochvaľovali. Koriander trošku silný, ten som nechala nakoniec bokom ?
Tak to sa veľmi teším že chutilo! Jasné úplne beriem, ten koriander je naozaj dosť výrazný!
Taaak toto je úplna pecka!! Už som to varila druhýkrát a veľmi nám to chutí 🙂 Určite sa k tomuto receptu rada vrátim.
Jeej parada Adi, to ma teší! 🙂
Práve som podľa Vášho receptu dovarila, a lepšie kari som naozaj ešte nejedla. Klobúk dolu a ďakujem ? určite poskúšam viac receptov od Vás ?
Dobrý deň Barbora, tak to sa veľmi teším že kari chutilo! 🙂 A budem veľmi rada, keď vyskúšate aj ďalšie recepty 🙂 Krásny deň!
Veľmi obľubujem exotické chute a toto neskutočne zapasovalo do môjho receptára 🙂 odskúšané niekoľkokrát a asi nikdy ma to neomrzí! prvýkrát ochutnané priamo od majiteľky blogu 🙂 Ďakujeem.
Ďakujem za krásnu spätnú väzbu Verik! Som rada že chutilo 🙂
Toto je absolútne najlepši recept na tému kura, kari a kokos.mlieko. Navyše je neuveriteľne jednoduchý. Za posledných pár mesiacov som toto jedlo varila niekoľkokrát a je jednoducho skvelé. Fakt, veľká vďaka za tento recept.
Ahoj Lenka, ja dakujem za takúto milú spätnú väzbu!
Veľmi sa teším, že sa ti recept páči a chutí! 🙂
Skvelý recept Majka, ďakujem!
Ja ďakujem! 🙂
Doma sme exotické veľmi nevarili, preto mám pred tým stále skôr rešpekt, aj keď také jedlá veľmi obľubujem. Tento receptík je ale veľmi jednoduchý a extra chutný!!! Odporúčam!! Vďaka, Karotka!
S radosťou Zuzanča!! Presne ako vravíš, aj keď je tento recept taký exotický/iný, tak je zároveň veľmi jednoduchý a rýchly 🙂
Dakujem. Perfektny a aj jednoduchy recept! Pochutili sme si. ??
Ďakujem, veľmi sa teším, že ste si pochutnali! 🙂
Super chutovo len mne sa podarila omacka dost riedka? Ako to napravit v buducnosti ? 🙂
Ahoj Linda, hmm rozmýšľam čím by to mohlo byť.. a použila si plnotučné kokosové mlieko? Lebo ak light, tak to mohlo byť tým.
Alebo skús zahustiť napríklad múkou, to omáčku určite zahustí 🙂
Mňam milujem to 💜💜💜🔝🔝🔝
Vyborny recept, velmi sme si pochutili, dakujeme, urcite sa k nemu vratime. 🙂 Trochu sme improvizovali s maskom, zial nemali sme kuracie prsia, ale aj s morcacimi vykostenymi stehnami to bolo super 🙂
Ahoj Peter, tak to ma veľmi teší! Jasné, improvizácia v kuchyni je vždy vítaná! Som rada, že to dopadlo tak dobre aj s morčacím mäsom! 🙂
Dnes som sa odhodlala na prve kari v zivote a bolo fantasticke ❤️
Ahoj Veronika, tak to sa veľmi teším že chutilo!❤️
Prajem pekný deň 🙂
Zdravím..kebyze varim čínské jedlo..tak ho nezahustím múkou,ale škrobom…je zdravší jednoznačne..
Dobrý deň Edita, ďakujem za komentár. Avšak v tomto recepte nie je potrebné zahusťovanie múkou ani škrobom, pretože kokosové mlieko omáčku zahustí samo o sebe.
Pekný deň 🙂
Mila Majka🙂,
Uzasnaa kombinacia chuti! Naozaj gurmansky zazitok. Dakujem za kulinarsku inspiraciu. 🙏 Velmi nam chutilo.
Nech sa ti dari aj nadalej objavovat taketo fantasticke kombinacie voni a chuti.
Ahoj Veronika,
jej tak to sa vľmi teším že chutilo!
Prajem krásny deň 🙂