Maková štrúdľa z lístkového cesta je jedným z mála koláčov, ktoré u nás upečie aj Luki. A to vám napovie, že je to naozaj veľmi jednoduchý a rýchly koláčik, ktorý zvládne každý 🙂 Pre ešte väčšie zjednodušenie používame chladené lístkové cesto, ktoré len rozrolujeme a naplníme makovou plnkou. Aby nebola štrúdľa suchá, vždy k maku pridáme aj postrúhané jablko. To štrúdľu krásne zvláčni a aj osladí. Vďaka jablku preto k maku netreba pridať príliš veľa cukru.
Maková štrúdľa z lístkového cesta je síce výborná sama o sebe, ale ešte lepšia je preliata vanilkovým pudingom. Ten si vždy pripravíme až na koniec, keď ideme štrúdlu podávať, aby bol puding ešte teplý a tekutý. Pri príprave pudingu odporúčam použiť plnotučné mlieko namiesto polotučného (napr. moje obľúbené Sabi od MilkAgro). Ja do pudingu vždy pridám viac mlieka ako je uvedené na obale, pretože mám rada, keď je puding dosť tekutý.



Ingrediencie maková štrúdľa
- 1 chladené lístkové cesto
- 200g mletého maku
- 2 jablká
- 70g trstinového cukru
- vajíčko na potretie štrúdle
Ingrediencie vanilkový puding
- 600ml mlieka Sabi
- 1 vanilkový puding
- 2 PL trstinového cuku
Postup maková štrúdľa
- Jablko zbavíme šupky a postrúhame na jemno
- V miske zmiešame mak s cukrom a jablkom
- Lístkové cesto rozrolujeme, naplníme makovou plnkou a zrolujeme
- Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme v rúre vyhriatej na 175C 15-20 minút
- Pred podávaním štrúdle si uvarím puding podľa inštrukcií na obale
- Hotovú makovú štrúdľu podávame preliatu teplým pudingom
Dobrú chuť! 🙂
Páči sa vám tento recept na makovú štrúdlu z lístkového cesta? Budem rada ak sa o váš názor alebo postrehy podelíte v komentároch 🙂
No Comments