Nechce sa mi veriť, že už len pár týždňov a máme tu Vianoce! Veľmi sa na ne teším! O to viac tento rok, kedy má náš Filip už dva roky a viac ich bude vnímať aj on. Pečenie perníkovej chalúpky je jedna z vecí, na ktoré som sa odhodlala práve vďaka nemu. Príprava ho veľmi bavila a celý čas mi krásne asistoval. Od vaľkania cesta až po potieranie výkrojov vajíčkom. Asistencia síce skončila odjedením zo steny upečenej chalúpky, ale nevadí, aj s tým treba pri pečení s deťmi počítať 🙂
Čo sa týka samotného receptu, je veľmi jednoduchý a rýchly. Využila som môj overený recept na hneď mäkké špaldové medovníky, ktorý nájdete tu, s malou obmenou v type múky. Záleží mi na tom, čo jeme, preto v ceste nie je žiadny margarín ale pravé slovenské maslo Sabi. Múku používam aj špaldovú, med slovenský a cukor trstinový. Keď sa z chalúpky dostatočne potešíte, môžete si na nej bez výčitiek pochutnať.
Šablóny na perníkovú chalúpku, podľa ktorých si vykrojíte jednotlivé časti chalúpky si môžete stiahnuť tu.
Zopár tipov k receptu
- Pláty na strechu odporúčam vyvaľkať na tenšie ako ostatné časti, aby ich lepidlo udržalo
- Ak sa vám zdá cukrová poleva príliš riedka, pridajte cukor, ktorý ju zahustí
- Ak sa vám zdá cukrová poleva príliš hustá, pridajte pár kvapiek citrónovej šťavy na zriedenie
- Okrem cukrovej polevy môžete chalúpku ozdobiť aj čokoládou či lentilkami (čo asi ocenia näjmä deti)
- Na lepenie chalúpky som použila cukrárenské lepidlo na perníkovú chalúpku od zn. Dr Oetker a bola som veľmi spokojná. Kúpila som ho v Ikei
- Ak nemáte cukrárenské lepidlo, na lepenie chalúpky môžete použiť cukrovú polevu (len ju urobte trochu hustejšiu)
- Pri lepení jednotlivých častí buďte trpezliví a radšej nechajte strechu niečím podopretú aj niekoľko hodín. Ja som ju napríklad pár minút držala rukami a potom nechala podopretú zaváraninovými pohármi


Ingrediencie
- 600g múky (ja som použila 200g celozrnnej špaldovej a 400g hladkej pšeničnej)
- 1/2 čl sódy bikarbóny
- 2 čl perníkového korenia
- 1/2 čl škorice
- 1/2 hrnčeka trstinového cukru
- 1 a 1/2 dcl medu
- 5 vajec (3 celé do cesta, 1 na potretie a 1 extra bielko na cukrovú polevu)
- 200g masla Sabi
- cukrárenské lepidlo na medovníky
- 150 g práškového cukru na polevu
Postup
- Všetky suché ingrediencie spolu zmiešame v miske
- Pridáme maslo izbovej teploty, vajcia, med a vytvarujeme cesto (cesto nemiesime príliš dlho, len kým sa nám všetky ingrediencie nespoja)
- Cesto necháme odstáť aspoň na pár hodín v chladničke
- Odstaté cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 0,5mm a podľa predlohy vykrajujeme jednotlivé časti chalúpky
- Vykrojené časti potrieme rozsľahaným vajíčkom, vložíme do rúry vyhriatej na 175C a pečieme približne 7 minút do zlata
- Upečené pláty necháme vychladnúť (najlepšie na mriežke) a medzitým si pripravíme cukrovú polevu
- Do misky oddelíme 1 bielok, cez sitko prisypeme práškový cukor a zmiešame, najlepšie mixérom na najnižších otáčkach (pozor, nešľaháme príliš dlho, aby nám nevznikol sneh)
- Poleva by nemala byť ani príliš riedka ani príliš hustá. Ak sa vám zdá riedka, pridajte cukor, ak príliš hustá, pridajte pár kvapiek citrónovej šťavy
- Polevu prenesieme do cukrárenského sáčku, podľa fantázie ňou ozdobíme vychladnuté pláty a polevu necháme zaschnúť
- Pláty postupne pospájame pomocou cukrového lepidla. Najprv však pomocou strúhadla na syr zarovnáme vrchné časti strechy aby do seba zapadli. Potom strechu spojíme potravinárskym lepidlom a necháme zaschnúť. Následne zlepíme steny a necháme ich zaschnúť. Keď spolu steny napevno držia, prilepíme k nim strechu. Tú niečím podoprieme (napr. pohárom) a takto podopretú ju necháme aj niekoľko hodín, aby sa nám chalúpka nerozpadla
- Kraje strechy ešte dozdobíme cukrovou polevou a máme hotovo!





No Comments