Rebarbora je jedna z mojich obľúbených letných rastlín, lebo si nevyžaduje žiadnu starostlivosť len si rastie u našich na záhrade ako taká burina a je ideálna na letné vypekanie. Sama o sebe je dosť kyslá, ale keď sa trochu osladí tak je ako stvorená do osviežujúcich letných koláčov. Moju verziu strúhaného tvarohového koláča s rebarborou som trošku poupravovala, aby bola aspoň o kus zdravšia oproti klasických cukrovým bombám. Múku som použila špaldovú, cukor trstinový a tiež med. Niekto rebarboru pred pečením len umyje a nešúpe, ale podľa mňa je oveľa lepšia ošúpaná. V šupke sú také vlákná, ktoré sa nedajú rozžuť, preto ju určite ošúpte.
A ešte jedna poznámočka. Na fotkách je koláčik dosť vysoký, lebo som použila menší plech, takže sa nezlaknite, keď ten váš bude na normálnom plechu oveľa nižší 🙂


Ingrediencie – cesto:
- 400g špaldová múka
- 200g maslo
- 2 vajíčka
- 2 lyžice medu
- 2 lyžice trstinového cukru
- prášok do pečiva
Ingrediencie – plnka:
- rebarbora
- 1 ks škoricový cukor
- 750g tvaroh
- 2 vajíčka
- 1 vanilkový cukor
- 3 lyžice trstinový cukor


Postup:
1. Rebarboru ošúpeme, nakrájame na malé kocky a posypeme škoricovým cukrom. Necháme v miske luhovať, kým vypracujeme zvyšné cesto, aby rebarbora pustila šťavu.
2. Zmäknuté maslo vymiešame s medom a trstinovým cukrom. Pridáme vajíčka, múku zmiešanú s práškom do pečiva a vypracujeme cesto. Ja som ho vypracovala rukami, ale kľudne môžete použiť aj mechanický robot (mixér neodporúčam)
3. Vypracované cesto rozdelíme na dve časti a odložíme do chladničky, kým si pripravíme tvaroh.
4. Tvaroh zmiešame s vanilkovým a trstinovým cukrom. Pridáme rozšlahané vajíčka a zmiešame.
5. Jednu časť cesta rozvalkáme a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
6. Na cesto rovnomerne rozotrieme tvaroh a na tvaroh poukladáme rebarboru. Druhú časť cesta postrúhame na rebarboru.
7. Koláč pečieme vo vyhriatej rúre (180C) približne 35 minút
Dobrú chuť!:)



tvarohový koláč s rebarborou
No Comments