Sezóna rebarbory je v plnom prúde. Na túto zvláštnu rastlinku nedám dopustiť. Získala si ma nielen svojou špecifickou chuťou, ale najmä tým, že je bezúdržbová a rok čo rok ma teší svojou bohatou úrodou. S obľubou ju využívam pri pečení koláčov. Je tomu tak aj pri tomto recepte na rebarborový koláč z lístkového cesta.
Rebarbora sa podobá lopúchu a keďže nemá plody, na konzumáciu sa používajú jej stonky. (Lopúch môžete využiť tiež, ale nie do pečenia. Ideálne položiť k najbližšej funkčnej latríne 😃 ) Stonky sú samé o sebe kyslé, ale po pridaní cukru letný zákusok skvelo osviežia. Poviem vám úprimne, boli aj pokusy, kedy som cukor v koláčoch obmedzila na také množstvo, že sa reálne nedal jesť. Takto poučená si pri pečení s rebarborou na to dávam o to väčší pozor.
Keďže mám zväčša pri pečení aj mojich dvoch malých asistentov Filipa a Emku, pozor musím dávať aj na nich. Filip je už síce veľkáč a rúry sa veľmi nechytá, no pre Emu je naša nová rúra lákadlo číslo jeden. A ani sa jej nečudujem, pretože je na nej naozaj na čo pozerať a čo stláčať. Sama som očarená množstvom funkcií a programov, ktoré rúra Bosch ponúka. Pri pečení s deťmi ma zachraňuje funcia “detskej poistky” ktorá zastaví aj našu zvedavú Emku, viď foto.
Rebarborový koláč z lístkového cesta je sám o sebe veľmi jednoduchý, rýchly a svieži. Stačí naň pár ingrediencií s rebarborou v hlavnej úlohe. Pred pečením si odmerajte dĺžku lístkového cesta a podľa toho narežte rebarboru. V recepte uvádzam narezať rebarboru na 10cm kúsky, ale závisí od vás, aké veľké lístkové cesto máte/rozvaľkáte a aké hrubé okraje urobíte. Tiež môžete vyskúšať urobiť namiesto troch menších jeden veľký koláč alebo naopak, viac menších koláčikov. Svoje skúsenosti a odporúčania si nenechajte pre seba ale napíšte ich do komentára a inšpirujte nás 😊

Ingrediencie rebarborový koláč
- 1 lístkové cesto
- 5 stoniek rebarbory
- 250 g jemného tvarohu
- 100ml šľahačkovej smotany
- 2 polievkové lyžce cream cheesu (môžete vynechať)
- 3 polievkové lyžice kokosového (alebo trstinového) cukru
- 1 čajová lyžička hladkej múky
- 1 polievková lyžica trstinového cukru
- 1 vajíčko
Postup
- Rúru predherejme na 175 C
- Rebarboru umyjeme, ošúpeme a nakrájame na rovnako dlhé (cca 10cm) kusy
- Každý kúsok prerežeme pozdĺžne na polovice
- V miske zmiešame tvaroh so smotanou, cream cheesom, cukrom a múkou
- Vajíčko rozbijeme a rozmiešame. Malú časť z neho odoberieme bokom (na potretie koláča red pečením) a zvyšné zamiešame k tvarohovému krému
- Lístkové cesto rozrolujeme a po šírke prekrojíme na 3 časti
- Kraje lístkového cesta preložíme, aby nám vznikli vyššie okraje
- Do stredu lístkového cesta dáme tvarohový krém a naň navsrtvíme kúsky rebarbory (reznou stranou nahor)
- Kraje lístkové cesta potrieme vajíčkom a rebarboru štedro posypeme trstinovým cukrom
- Koláčiky pečieme v teplovzdušnej rúre vyhriatej na 175C približne 25 minút. Ja som vuyžila funciou 4D horúceho vzduchu v rúre Bosch, vďaka čomu môžem piecť dva plechy koláčov naraz
- Upečený rebarborový koláč necháme jemne vychladnúť, nakrájame a podávame
Dobrú chuť!:)




Ps: Páčil sa vám tento recept na rebarorový koláč z lístkového cesta? Budem rada, keď mi o tom dáte vedieť v komentári, či keď ho prezdielate 🙂
No Comments