Sladký tekvicový chlieb

tekvicovy_chlieb

Jeseň v kuchyni: oranžová, hrejivá, neodolateľná. 

Jeseň vrcholí a s ňou aj moja chuť využiť jej poklady do poslednej šupky. Upečte si spolu so mnou sladký tekvicový chlebíček. V Amerike sa volá pumpkin loaf. U nás doma sa nevolá – u nás sa len je. 

Najťažším kalibrom medzi jesennými pokladmi je tekvica. Väčšinou si sedí na stole aspoň jedna – maslová či bacuľaté hokkaido – a núti ma premýšľať, čo z nej pripravím. Všetko sa začína a končí pri univerzálnom tekvicovom pyré, ktoré je perfektným parťákom v kuchyni a navyše naraz spracujem celý plod, čo je super. Prácne vydolované a do karamelova upečené pyré sa oplatí rozdeliť na menšie časti a vo vrecku alebo dóze dať zamraziť. Takto si polievky či dezerty z tekvice môžete dopriať vždy, keď vám to príde na um. 

tekvicovy_chlieb_recept

Už len jedna lyžica tohto polotovaru dokáže zázraky. Vyskúšajte

  • Pridajte pyré do tvarohovej zmesi, keď pečiete cheesecake. 
  • Alebo do cesta na chlieb či muffiny – pyré cesto vždy jemne zvlhčí, bude krásne vláčne. 
  • Do rizota? No samozrejme. 
  • Poduste tekvicu s jablkom a škoricou a servírujte toto kombo ako detskú “výživu”. 
  • S chuťou troška pyré nič až také zásadné neurobí, ale tá farba! Ako slnko. Stravníkom sa zbehnú slinky a budú sa pýtať, čo ste to tam dali. 

Plná chuť a celá zbierka vitamínov ukrytých pod šupkou tekvice (B,C,E, betakarotén, draslík, železo, magnézium) z nej robí kamarátku do dní, ktorým práve kráčame v ústrety. A teraz sa z lekárne poberme do kuchyne a vyzbrojme sa nožom. Lebo tekvica sa niekedy bez boja nedá…  

Môj jednoduchý tekvicový chlebíček (pumpkin loaf) je perfektný pre zaneprázdnených pekárov a ich uzimených hostí. Vláčny, sladký, extrémne chutný so šálkou citrónového čaju, kávičkou či kakaom. Ľahko ho pripravíte aj popri večernom upratovaní kuchyne. Ten pocit, keď opúšťam čistú voňavú kuchyňu a v strede stola čaká niečo dobré na raňajky… ten by som rada zažívala častejšie:)

Pri pečení koláčikov, báboviek a chlebíčkov, akým je aj tento “pumpkinový”, využívam Funkciu 4D horúci vzduch  – je to špeciálna technológia v rúrach od spoločnosti Bosch, ktorá umožňuje optimálnu distribúciu tepla v rúre. Vetracie otvory a ventilátory sa postarajú o rovnomerné rozloženie horúceho vzduchu vo vnútri rúry, koláčik sa prepečie rovnako a keďže teplo sa využíva efektívne, je upečený rýchlo a nikdy nie je vysušený. 

tekvicový chlieb recept
tekvicový chlieb recept

Ingrediencie tekvicový chlieb:

  • 1 hrnček pečenej (alebo uvarenej) rozmixovanej tekvice
  • 1 a 3/4 hrnčeka hladkej múky
  • 100 g roztopeného masla
  • 2 vajcia
  • 1/2 hrnčeka plus 2 polievkové lyžice cukru (alebo použite rovno 3/4 hrnčeka a chlebíček bude ešte lepší)
  • 1 čl škorice
  • 1/2 čl perníkového korenia
  • 1 čl prášku do pečiva a 1 čl sódy bikarbóny

Postup tekvicový chlieb

Najprv si maslo roztopíme na panvici a urobíme z neho “hnedé maslo”. Opatrne, pomaly, nech vám neprihorí – pomaly pražené maslo má výraznejšiu chuť než to obyčajné. V miske vyšľaháme vajcia s cukrom, pridáme maslo a tekvicové pyré. Nakoniec cez sitko prisypeme múku zmiešanú s práškom do pečiva a škoricou. Pečieme v rúre Bosch na funkcii 4D horúci vzduch na 170 °C cca 40 minút (skúsime test špajdľou). Vďaka tejto funkcii sa chlebík prepečie rovnomerne. 

Poleva (frosting):

200 ml krémového syra a práškový cukor podľa chuti.

Krémový syr vyšľaháme s cukrom a natrieme na vychladnutý chlebík.

TIP: Čím tekvicové dezerty vylepšiť? Ako “deti jesene” perfektne ladia s ďalšími sezónnymi surovinami – pridajte k rôzne druhy orechov, med, hrozienka a ďalšie sušené ovocie. Jemnú chuť tekvice dotvorí výraznejšie korenie – vanilka, škorica, zázvor, hrebeň, kardamóm, sušená citrónová alebo pomarančová kôra, ale aj zmes perníkového korenia. Neuškodí ani kúsok horkej čokolády alebo jemné tvarohové krémy.

tekvicový chlieb recept
tekvicový chlieb recept

No Comments

Leave a Reply