Sezóna sliviek je v plnom prúde a preto som sa rozhodla podeliť sa s vami o tento skvelý recept na slivkový koláč s tvarohom. Ozajstný názov tohto koláčika by mal byť slivkový tart, no pre zjednodušenie ho môžeme volať aj koláčom. Tarty sú špecifické maslovým crustom v kruhovej forme s vrúbkovanými okrajmi. Okrem toho, že tento recept je jednoduchý, je aj vcelku zdravý. Do koláča som použila len zopár lyžíc trstinového cukru a med. Plnka je tiež veľmi ľahká, svieža, tvarohovo- jogurtová. U nás doma mal koláčik veľký úspech, tak dúfam že rovnako ako nám, bude chutiť aj vám!

Ingrediencie
Crust
- 1 hrnček hladkej špaldovej múky
- 1 hrnček hladkej pšeničnej múky
- 2 PL trstinového cukru
- 1 PL medu
- 120g masla
- 6-7 PL ľadovej vody
Plnka
- 250g jemný tvaroh
- 200g plnotučný biely jogurt
- 2 PL trstinového cukru
- 1 žĺtko
- 13 sliviek
Posýpka
- 4 PL trstinového cukru
- 6 PL polohrubej múky
- 2 PL ovsených vločiek
- 50g masla
Postup
Crust:
- Múky zmiešame s cukrom. Pridáme na kocky nakrájané studené maslo, med a miesime. Postupne pridávame po lyžičkách studenú vodu. Cesto miesime len do vtedy kým sa všetky ingrediencie nespoja, nie dlho, aby z neho nebola kaša
- Cesto dáme do potravinovej fólie a necháme odpočívať v mrazničke aspoň 10 minút
- Po 10 minútach cesto vybereie z mrazničky, vyvaľkáme na veľkosť ohrúhlej formy a preložíme do formy. Kraje poriadne popritláčame a cesto aj s formou vrátime aspoň na 20 minút do mrazničky
- Kým sa cesto chladí, pripravíme si krém. Tvaroh zmiešame s jogurtom a cukrom. Nakoniec pridáme jedno žĺtko a opäť zľahka premiešame
- Posýpku pripravíme zmiešaním múky, cukru a masla
- Po 20 minútach vyberieme cesto z mrazničky a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180C na 8 minút
- Po 8 minútach crust vyberieme z trúby a vylejeme naň pripravený krém. Na krém vrstvíme slivky rozdelené na polovice a nakoniec celý koláčik posypeme posýpkou
- Pečieme v trúbe vyhriatej na 180C 40-45 minút



Dobrú chuť!
super koláčik