Svadobná torta

univerzálny recept na tortu s mascarpone. Svadobná torta recept

Nechce sa mi veriť, že už je tomu rok, čo som piekla túto svadobnú tortu pre moju švagrinku Táničku. Celé sa to zomlelo dosť nečakane, keď mi Tánička len tak medzi rečou povedala, že na svadbe nebudú mať svadobnú tortu. Tak som si povedala, že im ju napečiem ako svadobné prekvapko. Bola to moja prvá svadobná torta, ktorou som odštartovala pečenie tôrt aj na objednávku. Bola to výzva, lebo predsalen,  piecť svadobnú tortu s 10 mesačným chlapčiatkom zaveseným o vašu nohu vie byť byť dosť zaujímavé. Ale zvládli sme to a keďže má teraz Filip takmer dva roky,  pri pečení mi už pravidelne pomáha. Buď rozbíjaním vajíčok, pridávaní ingrediencií, miešaním cesta alebo ideálne, prespaním celej noci 🙂

Chcela by som podotknúť, že táto torta nemusí byť len svadobná. Je to univerzálny recept na tortu pre akúkoľvek príležitosť. Ja ju pečiem veľmi často, či už spomínanú svadbu, oslavu narodenín alebo krstiny. V prípade menšej oslavy, len upravím množstvá ingreiencií o tretinu a pečiem len jeden korpus v 24cm forme. 

Keďže toto bola svadobná torta, rozhodla som sa pre jemné zdobenie s jedlými cukrovými kvetmi. Ale poviem vám úprimne, vyrobiť jedlé kvietky nie je vôbec jednoduché. Učila som sa podľa youtube videí, na ktorých to vyzeralo jednoducho, no už pri prvom kvietku som rýchlo pochopila, že až také jednoduché to teda nebude. Preto vám sem pridám link, podľa ktorého si kvietky môžete vyrobiť, alebo si to uľahčite a kvietky použite živé.

univerzálna torta s mascarpone recept

Zopár tipov k torte

  • tortu chutí najlepšie odstatá, preto ju odporúčam upiecť a naplniť aspoň deň vopred
  • smotanu do krému určite použite 33%, lepšie drží
  • bielu čokoládu pridávajte do krému ešte teplú. Ak by ste nechali čokoládu príliš vychladnúť, mohla by sa vám zraziť
  • krém pred plnenín vychlaďte, aby sa vám neroztekal
  • rozmer spodnej formy 23cm a vrchnej 19cm

Ingrediencie

Korpus

  • 9 vajec
  • 330g kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 120g vody
  • 120g oleja
  • 390g hladkej múky
  • 1 a 1/2 prášku do pečiva

Krém

  • 1kg  mascarpone
  • 600g šľahačkovej smotany (33%)
  • 750g jemného tvarohu
  • 200g bielej čokolády
  • 3 ks vanilkový cukor
  • práškový cukor podľa chute

Postup

Korpus

  1. Rúru vyhrejeme na 175C a tortové formy s priemerom 19cm a 23cm vymastíme olejom
  2. Z bielok vyšľaháme tuhý sneh a odložíme bokom
  3. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme olej a vodu a premiešame
  4. Cez sitko pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec jemne vmiešame vyšlahané bielka
  5. Cesto vylejeme do vymastených tortových foriem a obe pečieme vo vyhriatej rúre približne 30 minút (kým špáratko nevýde z cesta suché)

Krém

  1.  Šľahačkovú smotanu vyšľaháme s mascarpone, tvarohom a  vanilkovým cukrom do tuha.
  2. Bielu čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a ešte teplú pridáme do krému

Plnenie

  1. Vychladnuté korpusy prekrojime na dve až tri rovnaké časti
  2. Každý korpus natrieme malinovým coulis (rozvarené maliny) alebo malinovým džemom
  3. Naň vrstvíme krém a na krém maliny alebo iné lesné ovocie
  4. Okraje a vrch torty taktiež potrieme krémom a zarovnáme. Pred finálnym zarovnaním odporúčam nechať tortu vychladnúť aby sa nám s ňou lepšie pracovalo
  5. Vrch torty ozdobíme kvetmi, či už živými, alebo jedlými cukrovými (recept na cukrové kvety tu)

Dúfam, že sa vám táto tortička páči a budem rada, ak mi o tom napíšete do komentára 🙂

univerzálny recept na tortu s mascarpone
Svadobná torta
univerzálny recept na tortu s mascarpone
univerzálny recept na tortu s mascarpone

No Comments

Leave a Reply