Tentokrát sme si pre vás pripravili trošku nezvyčajný brokolicový šalát so slaninkou a jemným majonézovým dressingom. Brokolica sa okrem rýchlej prípravy vyznačuje hlavne vysokým obsahom vitamínu C, vitamínom skupiny B16, ako aj železom, čím sa zaraďuje k top 10 najzdravších zelenín. Taktiež obsahuje množstvo antioxidantov, ktoré pôsobia proti prevencii rôznych druhov nádorových ochorení. Paráda, koľko zdravotných benefitov sa nachádza v jednej obyčajnej brokolici, nie?
A teraz späť k samotnému receptu. V pôvodnom recepte bola použitá len majonéza, avšak ja rada vytváram zdravšie varianty pôvodných jedál, ako tomu bolo aj v tomto prípade. Preto som časť majonézy nahradila kyslou smotanou a myslím, že výsledná chuť šalátu predčila i moje očakávania 🙂 Veď usúďte sami
Ingrediencie
- 1 hlávka brokolice
- 40g oravskej slaninky
- 3/4 hrnčeka Cheddar syru
- 1/2 červenej cibulky
- 2 PL majonézy
- 1 PL kyslej smotany
- 2 PL vínneho octu
- 1 PL bieleho cukru
- 1/2 ČL citrónovej šťavy
- 1 ČL čierneho korenia
- 1/2 ČL soli


Postup prípravy
- Brokolicu umyjeme, nakrájame na malé ružičky a sparíme po dobu 10 min.
- Slaninku nakrájame na menšie kúsky a opečieme na panvici
- Dressing si pripravíme nasledovne: Majonézu, kyslú smotanu, vínny ocot, citrónovú šťavu, cukor, korenie a soľ spolu dobre premiešame. Cibuľku nakrájame na malé kúsky, Cheddar syr nastrúhame na strednom strúhadle a premiešame s majomézovým dressingom.
- Do veľkej misky vložíme brokolicu, slaninku, dressing a všetko spolu poriadne premiešame.
- Šalát podávame s čerstvým alebo opečeným pečivom.
Dobrú chuť

No Comments