Zdravá čeresňová bublanina

zdrava_ceresnova_bublanina

Zdravá, jednoduchá a nadýchaná bublanina. Bez bielej múky či oleja, sladená trstinovým cukrom. Plná šťavnatých čerešní, doťuknutá makom pre dokonalé vyváženie chutí. Vyskúšate?

Toho roku mala naša čerešna extra bohatú úrodu, z čoho som sa veľmi tešila. Okrem jedenia som preto čerešne mohla využiť aj na varenie džemu a pečenie. Úprimne sa mi do toho pečenia a varenia v týchto horúčavách až tak nechcelo, ale som rada že som sa prekonala. Okrem zásob džemu na celú zimu sme si pochutnali aj na výborných čerešňových koláčikoch, ktoré som pre vás stohla aj spísať a nafotiť

Recept na túto zdravšiu čerešňovú bublaninu vznikol veľmi spontánne v jeden večer, keď som chcela variť džem. Po odkôstkovaní čerešní som však zistihla, že nemám dosť pohárikov a preto som musela čerešne využiť inak. Časť som použila do tejto čerešnovej bublaniny a zvyšok som zamrazila (aspoň si budem môcť bubaninu upiecť kedykoľvek).

Oproti klasickým receptom na bublaninu táto zdravá čerešňová bublanina neobsahuje bielu múku, či zbytočne veľa cukru a žiadny olej. Namiesto oleja som použila kvalitné slovenské maslo Sabi, ktoré vrelo odporúčam. Bielu múku som ďalej nahradila špaldovou múkou a makom, ktorý k čerešniam dokonale pasuje. Ak však do bublaniny chcete použiť iné ovocie, napríklad marhule či jahody, mak môžete kľudne zameniť za múku (len jej radšej použite menej, stvrť hrnčeka múky namiesto pól hnrčeka maku bude stačiť)

ceresnova_bublanina s makom
ceresnova_bublanina

Ingrediencie čerešňová bublanina

  • 3 vajcia
  • 1/2 hrnčeku hnedého cukru
  • 90g masla
  • 1/3 hrnčeka (80ml) vody
  • 1 hrnček hladkej špaldovej múky
  • 1/2 hrnčeka (40g) mletého maku
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • odkôskované čerešne alebo iné ovocie podľa chute

Postup čerešňová bublanina

  1. Žĺtka oddelíme od bielok
  2. Bielka vyšľaháme s cukrom do tuhého snehu
  3. Žĺtka metličkou rozmiešame s roztopeným maslom a vodou
  4. Do bielok pridáme žĺtka zmiešané s vodou a maslom a premiešame
  5. Cez sitko pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva, prisypeme mak a jemne preniešame
  6. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie s rozmermy 21x30cm, poukladáme naň veľmi štedro čerešne a dáme piecť do rúry vyhriatej na 170C na približne 30-40 minút
  7. Vychladnutú čerešňovú bublaninu môžeme posypať práškovým cukrom
zdrava_ceresnova_bublanina

1 Comment

  • Hanka 1 rok ago Reply

    Majka, je úžasná! Piekla som ju s jahodami a makom a chutí fakt skvelo, nadýchaná, lahodná, klobúk dole 🙂

Leave a Reply