Dnes som si pre vás pripravila skvelý recept na zdravých domácich brumíkov. Je úplne jednoduchý, vhodný nie len pre detičky 👼🏼 Aby boli brumíci čo najzdravší, použila som do nich špaldovú múku, med a do stredu som pridala džem. Ale poviem vám úprimne, do niektorých som namiesto džemu šupla nutellu a joooj to bol hneď iný level šmakociny (odporúčam najmä mamičkám:) )
Určite niektorých z vás zaujíma, odkiaľ mám formičky na brumíkov (macíkov). No to vám bohužial neporadím, pretože mne ich požičala moja susedka Miška. Keď si však trošku pogooglite, určite ich niekde na internete nájdete:)
Domáce brumíky u nás najviac obľubuje Filip. Nie len ich jedenie ale aj ich prípravu. Filipa sa snažím zapájať do bežných aktivít a varenie/ prečenie je práve jednou z nich. Pri pečení spojíme príjemné s užitočným- popracujeme na jemnej aj hrubej motorike, a popri tom napečieme zdravý snack 🙂
Zopár tipov k receptu
- formu na domácich brumíkov odporúčam poriadne vymastiť maslom, aby sa vám macíkovia na formu neprilepili
- formičky na brumíkov nepreplňujte, pretože brumíkovia ešte narastú
- naplnenú silikónovú formu na brumíkov odporúčam piecť na plechu, aby vám po ceste do rúry cesto z formy nevytieklo (ako sa to raz stalo mne)
- pri vyberaní silikónovej formy z rúry používajte rukavice, pretože forma je veľmi horúca
Ingrediencie zdravé domáce brumíky
- 3 vajíčka
- 2 PL trstinového cukru alebo medu
- 3/4 hrnčeka mlieka
- 50g masla alebo oleja
- 3/4 hrnčeka hladkej špaldovej múky
- 1/2 hrnčeka hladkej múky
- 2 ČL prášku do pečiva
- džem alebo nutella na plnenie
Postup zdravé domáce brumíky
- Bielka oddelíme od žĺtok a vyšľaháme z nich tuhý sneh
- Žĺtka vyšľaháme s medom/ trstinovým cukrom do peny
- Pridáme mlieko, roztopené maslo/olej, múku zmiešanú s práškom do pečiva a premiešame
- Nakoniec pridáme vyšľahaný sneh a len jemne premiešame
- Silikónové formičky poriadne vymastíme maslom a nalejeme do nich cesto (Ak chcete brumíkov dvoj-farebných, do tretiny cesta pridajte kakao a do hlavičky nalejte cesto s kakaom)
- Do stredu každého macíka pridáme džem alebo nutellu
- Pečieme v rúre vyhriatej na 180C približne 20 minút
Ak hľadáte viac zdravých inšpirácií, odporúčam vyskúšať aj ovsenú kašu, lievance či domácu orieškovú granolu. Dúfam, že vám budú domáci brumíkovia chutiť a budem rada, ak sa o váš názor podelíte v komentároch.


Dobrý deň.
Je možné použiť , len špaldovú múku?
Vopred ďakujem za odpoveď
Dobrý deň Tinka, áno samozrejme, môžete použiť len špaldovú múku. Akvšak dala by som si pozor na druh špaldovej múky. Ak je celozrnná špaldová, použila by som jej o trošku menej, pretože u tej mám skúsenosť, že cesto niekedy príliš zhutní.
Dúfam, že sa podaria a prajem krásny deň 🙂
Je mozne pouzit len spaldovu muku?
Dobry den, prosím recept je na kolko ks? Dakujem
Asi 12 brumikov, menej určite nie 🙂
Mne tam chyba ešte nejaké ovocie a možno trochu viac cukru resp medu 🙂
Dobrý deň Katka, mne z dávky vyšlo 12 brumíkov.
Prajem pekný deň 🙂
Asi 12 brumikov, menej určite nie 🙂
Mne tam chyba ešte nejaké ovocie a možno trochu viac cukru resp medu 🙂
Dobrý deň Diana, jasné kľudne pridajte viac cukru podľa vašej chute 🙂 Ja do stredu pridávam ovocný džem alebo nutellu, ale aj ovocie znie super! Pekný deň 🙂
Sú dokonalé.. Ďakujem za receptík..
Ja som ich plnila kakaovým pudingom a vyšlo mi 16 kusov 😆🥰
Ja som použila miesto cukru/medu jacmenny slad, bez prášku do pečiva. Mne chutili a deťom neskutočne. Všetkých brumikov doslova až zhltli, nič neostalo nazvyš. Takže ideme piect ďalšiu várku. Ďakujeme za recept 🙂
Dobrý deň Martina, tak to je skvelé, teším sa, že vám a najmä deťom brumíci chutili! Pozdravujem a prajem krásny deň 🙂
Sú dokonalé.. Ďakujem za receptík..
Ja som ich plnila kakaovým pudingom a vyšlo mi 16 kusov 😆🥰
Vynikajuce!!! Chutne, stavnate, neskutocne dobre!!! Moja mala je vyberava a hocico nezje, ale brumiky jej chutili. Dakujem, dakujem za recept! :-*